Smarta tips!

Hamburgerpress och andra redskap för burgaren

Älskar du en riktigt saftig burgare? Här tipsar vi om hur du med rätt redskap och enkla knep får till en saftig hamburgare!
Här hittar du alla recept på burgare.

Saftiga burgare - så gör du!

Vi guidar dig i hur du får till den saftigaste burgaren. Några knep är att ha bra kött, en hamburgerpress och att du flippar burgaren försiktigt på grillen.

 

  1. En köttkvarn på en köksbänk med knivar i bakgrunden

    1. Köttkvarn - för en burgare från grunden

    Om du verkligen ska satsa är det lika bra att börja från grunden. Mal köttet eller bönorna till burgaren själv – det är faktiskt enkelt och resultatet blir ofta väldigt gott.

    Oxbringa, högrev, ryggbiff eller short ribs? När du väljer kött är det viktigaste att det är en detalj med insprängt fett för att få en saftig burgare. Till ditt vegetariska alternativ funkar det utmärkt att göra burgare på kikärter, linser morötter eller svamp.

  2. Hamburgerpress med en hamburgare som pressas i mitten

    2. Behöver jag en hamburgerpress?

    Ja, om du älskar burgare! Hamburgerpressen är nog det viktigaste redskapet för att få till rätt konsistens på din burgare. Den hjälper dig se till att burgaren inte blir för kompakt, utan snarare lite fluffig.

    Hur använder man då en hamburgerpress? Jo, när du malt ditt kött (eller köpt det färdigmalt) är det dags att blanda en smet efter eget tycke och smak. Forma sedan smeten till en lagom stor boll, utan att klämma så den blir för kompakt.  Lägg lite smörpapper i pressen för att minska kladdet. Pressa sedan ihop i hamburgerpressen. Klart!

    Tips! Ett tips är att ha osten i burgaren istället för på, ha i oliver för sälta eller kanske lite fisksås för en asiatisk touch.

  3. Grillpanna med tre burgare på som har fina grillränder

    3. Grilla eller steka hamburgaren?

    Det är en smaksak, många vill nog helst lägga burgaren på en grill när kolen blivit så där perfekt grå.  Men det kanske inte alltid finns möjlighet att dra fram grillen. Tur att det går fint att steka också! Välj då en grillpanna så får du till de snygga grillränderna ändå.

    Tips! Smeta på lite hickorysalt på burgaren – smakar som grillat.

  4. Halster med fyra burgare i på grillen

    4. Flippa burgaren med halster på grillen

    Om du grillar din burgare är ett hett tips att använda ett halster – du kan vända flera burgare samtidigt och du får till de härliga ränderna. Plus att du gör det enkelt för dig om du har mycket annat på gång på grillen samtidigt. Har du inget halster fungerar en traditionell grillspade alldeles utmärkt för en snygg flipp-teknik. Tänk på att inte vända för ofta.

  5. En stektermometer vid en rykande varm grill

    5. När är burgaren klar?

    Med en stektermometer blir livet enklare och du slipper skära sönder burgaren för att se om den är klar. Gillar du en lite mer rosa mitt så är en fingervisning ungefär 55 grader medan genomstekt landar på omkring 70 grader. Fiskburgaren bör upp i 56 grader.

    Fler innertemperaturer

  6. En burgare som serveras i en pappersficka

    6. Servera burgaren snyggt

    Sist men inte minst – serveringen! Vi äter ju faktiskt också med ögonen och ett snyggt upplägg retar smaklökarna lite extra. Sno stilen från de trendiga burgarhaken och servera i små korgar, då får du plats med både burgare och tillbehör. Använd gärna en hamburgarficka så det goda inte trillar ut.

Goda burgare

  1. Ostburgare med dressing och klyftpotatis

    1. Ostburgare med dressing och klyftpotatis

    Betyg 2.9 av 5.
    1724 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Ostburgare med klyftpotatis, en riktig favorit för hela familjen. Här rullas åtta saftiga burgare som steks för att få en fin yta innan de avslutas i ugnen. Förbered tillbehören som är sallad och dressing, rosta bröden en aning och bygg burgaren efter eget önskemål. Vid sidan av finns krispig klyftpotatis, mums!

    Ostburgare med dressing och klyftpotatis
  2. Högrevsburgare med sötstark slaw

    2. Högrevsburgare med sötstark slaw

    Betyg 4 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Att ha slaw på burgaren är ett genidrag! Tack vare att den blandas med en mango- och chilisås blir den härligt krämig, och dess sötma passar jättebra ihop med den stekta burgaren. Ät ihop med sallad och snackmorötter; självklart med händerna!

    Högrevsburgare med sötstark slaw
  3. Burgare med krämig slaw

    3. Burgare med krämig slaw

    Betyg 3.5 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En burgare är sällan fel! Här kommer en variant där den krämiga slawen är i fokus, och du äter den med fördel på hamburgarna tillsammans med krispiga salladsblad. Smaklig burgare önskar vi!

    Burgare med krämig slaw
  4. Hamburgare med avokadoröra

    4. Hamburgare med avokadoröra

    Betyg 3.2 av 5.
    35 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Att bjuda familjen på hamburgare brukar gå hem som vardagsrätt. Här adderar du dessutom en krämig avokadoröra att ha på, samt lite fräscha tomatskivor och krispiga salladsblad. Sen är det bara att hugga in och njuta av middagen!

    Hamburgare med avokadoröra
  5. Hamburgare med tomatdressing

    5. Hamburgare med tomatdressing

    Betyg 3 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Fredag hela veckan – i varje fall när denna rätt serveras! Klassisk hamburgare som monteras med krispsallad och tunt skivad rödlök. Till det serverar du krispiga potatisklyftor som rostats i ugn och en krämig dressing på créme fraiche som blandas med tomatcrème. Bättre blir det inte, smaklig måltid!

    Hamburgare med tomatdressing
  6. Gourmetburgare

    6. Gourmetburgare

    Betyg 3.3 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Gör en gourmet burger – hamburgare med lyxiga toppings och eleganta smaker. Gourmetburgaren serveras med en saftig högrevsburgare, smakrik ost, hemgjord bloody mary-ketchup, dijonnaise, tomat och krispig silverlök. Burgare när de är som bäst!

    Gourmetburgare
Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1557)

Burgare

Bästa burgarna

Johan Jureskog delar med sig av sina bästa recept på hamburgare.

Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.

Grillat!

Grillat i pitabröd

Vi tipsar om vad du kan grilla och lägga i bröd, allt från svamp till tacokryfddat kött.

Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!